Nattskräck

Isabella har drabbats av nattskräck. Det är fruktansvärt jobbigt, obehagligt och påfrestande för oss alla. Vi har misstänkt detta tidigare och bvc upplyste oss om nattskräck redan i höstas men det har varit ganska lugnt fram tills nu för några nätter sedan. Efter att ha googlat och pratat med bvc så är vi nu helt införstådda med att det verkligen är nattskräck hon lider av.

Dom senaste nätterna har hon vaknat runt 0.00 -1.00 och varit helt hysterisk och okontaktbar i 15- 30 min i sträck. Man kan inte göra så mycket mer än att lugna och trösta eftersom hon inte är vaken trots att hon tittar på en och sparkar och slår hejvilt.

Både jag och G är helt slut efter flera nätter med väldig störd sömn och oro. Oliver har bara vaknat någon gång av Isabella, undrar hur många grannar som har vaknat?

Igår testade vi flera av råden som vi fått men det gick inget vidare tyvärr. Vid nattningen läste vi en “snäll” och “glad” godnatt-saga (inte för att vi annars brukar läsa hemska och dumma sagor), lämnade nattlampan på och väckte henne sedan innan vi själva gick och lade oss vid 22. Men då kom anfallet när jag skulle väcka henne istället. Jag provade att sjunga men det hjälpte inte, jag provade att ge henne något drickbart men det vägrade hon att ta så det var helt enkelt bara att sitta på sängkanten, sjunga lugnande och vänta ut anfallet.  Det är så frustrerande och jobbigt att inte kunna göra något och se henne så fruktansvärt hysterisk. Helt sjukt att hon kan skrika precis som om någon försökte mörda henne och sedan bara vända på sig, smaska lite med munnen och somna om, helt ovetande om anfallet. Skönt nog så blev det inget mer anfall senare så vi fortsätter att försöka väcka henne innan vi lägger oss för att störa hennes sömncykel.

Länkar om nattskräck

Join the Conversation

6 Comments

 1. Min bror hade nattskräck när han var liten.. Tror att mamma kom på ett knep att bära in honom i badrummet, tända lampan och få honom att kissa. Då vaknade han liksom till och lugnade sig. Nu har ni säkert provat det men ändå, ville bara tipsa.. eller nåt..

  Hoppas Isabella slipper nattskräcken snart, inte roligt för någon!!!!

 2. Min pojke på 8 år vaknade precis och hade ett anfall, det har pågått till och från nu i ett par veckor. Även när han var liten hade han “nattskräck” ibland, då skrek han mest så som ni beskriver det. Nu springer han runt i hela huset helt och skriker helt vettskrämd och vi får följa efter så att han inte skadar sig. Jätteotäckt! Tyvärr har jag inget råd, men jag känner med er och vet precis hur det känns.

 3. Hej Anna,
  jag heter Katrin och är researcher på ett nytt vetenskapsprogram som ska gå i P3 i sommar. Jag håller på att göra research kring nattskräck och undrar ifall jag skulle kunna få ringa mig och prata lite om ämnet?
  om du mailar mig ditt nummer så kan jag ringa 🙂
  tack på förhand! vänliga hälsningar
  katrin

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *