Förra veckans bröd

Förra tisdagen testade jag att baka råglimpor och rackarns vad goda dom blev. Kanske var det för att jag råkade ta lite för mycket sirap, vad vet jag 😉
Oliver och jag åt nästan upp en halv limpa till mellis när dom var alldeles nybakta. Mums! Tyvärr sjönk dom ihop lite och blev kanske inte så jättevackra men huvudsaken var ju att dom smakar bra.
Denna vecka blev det en favorit i repris nämligen rågsiktskakor .

Råglimpor – 2 st

5 dl mjölk
50 g smör
50 g jäst
1 tsk salt
1/2 dl sirap
1 msk brödkryddor (kummin, anis, fänkål)
8 dl fint rågmjöl
6 dl vetemjöl

♥Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader.
♥Smula jästen i en bunke, tillsätt degspadet, salt, sirap och kryddorna.
♥Tillsätt allt rågmjöl och arbeta degen kraftigt.
♥Tillsätt vetemjölet etappvis. Degen ska bli ganska fast.
♥Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i ca 30 minuter.
♥Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
♥Dela degen i två delar och baka ut dom till två limpor.
♥Lägg limporna direkt på plåt med bakplåtspapper eller i smorda formar.
♥Låt limporna jäsa under en bakduk i ca 30 min.
♥Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min och låt sedan limporna svalna på galler.

Lycka till!

Join the Conversation

3 Comments

  1. Oj att jag glömt bort att skriva sirapen!! Sorry, ska kolla receptet så fort jag kommer hem och uppdaterar.

    Kram kram
    Anna

  2. vad gott detta lät, måste ta tag och baka bröd i helgen! hembakat är ju tusen gånger godare än köpt, så kanske tar och lånar detta recept!

Leave a comment

Your email address will not be published.