Skållade grahamsbullar

I söndags bakade jag skållade grahamsbullar. Skållningen gör att brödet inte blir så smuligt. Det blev bra och goda frukostbullar.

Skållade grahamsbullar – 20 st

Skållning:
3 dl grahamsmjöl
3 dl kokhett vatten

Efter skållningen:
50 g jäst
50 g smör
3 dl mjölk
1 tsk salt
2 msk socker eller sirap (jag tog en matsked av var)
5 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl special

Skållning:
Blanda mjöl och kokhett vatten i en bunke.
Låt svalna till 37 grader eller låt den stå övertäckt i rumstemperatur upp till 1 dygn.

Efter skållningen:
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader.
Dela sönder jästen i en bunke och rör ut den med degspadet.
Tillsätt det skållade mjölet, socker/sirap, salt, grahamsmjölet och nästan allt vetemjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
Arbeta ihop till en smidig deg och låt sedan degen jäsa övertäckt i bunken i 45-60 minuter.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar och rulla dom till längder. Skär varje längd i 10 bitar.
Rulla dom till bullar och låt dom jäsa under bakduk på en plåt i 30 minuter.
(För gyllenfin färg på bullarna, pensla dom med ett uppvispat ägg men dom blir fina utan också.)
Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter i 225 grader.

Lycka till!

Join the Conversation

1 Comment

  1. Halloj,

    tänkte bara tipsa om vår bloggtävling som vi anordnar borta på Seatfinders resblogg:

    Seatfinders barntävling:
    Skriv om bästa resmålet med barnen och vinn ett presentkort på Toys R Us.

    Klicka på länken i artikeln för att komma till själva tävlingen.

    Med vänliga hälsningar,

    Anders

Leave a comment

Your email address will not be published.