Jag skulle ha testat att baka ett fruktbröd denna vecka men det blev ett långpannebröd med morötter i istället. Det blev kanske inte så vackert men väldigt gott och Isabella älskade det! Här är receptet om ni vill prova det ni också….
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g smör
1 1/2 tsk salt
2 msk socker eller sirap
200 g rivna morötter
ca 13-14 dl rågmjöl eller vetemjöl special
(jag blandade, 9 dl rågmjöl & ca 5 dl vetemjöl special, tror jag.)
1 ägg till pensling
- Skala och finriv morötterna
- Smält smöret och häll i mjölken och värm till 37 grader, fingervarmt.
- Smula ner jästen i en bunke och häll i degspadet. Rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt salt, socker/sirap och morötterna, blanda.
- Häll ner mjölet och arbeta kraftigt ihop till en deg.
- Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i 30 min.
- Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
- Platta ut degen i en smord långpanna (ca 30 x 40 cm).
- Skär degen i rutor (24 st) med mjölad kniv.
- Nagga rutorna.
- Jäs under bakduk ca 30 min.
- Pensla rutorna med ett uppvispat ägg för en snygg färg.
- Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter.
- Tag brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.
Lycka till!