Idag på förmiddagen bakade jag och fyllde på brödlådan som börjat att eka tomt igen. Isabella lade återigen in ett önskemål om dom senaste frukostbullarna. Hon är lite kinkig just nu med vad hon stoppar i sig och jag är bara glad att hon får i sig något. I vanliga fall brukar jag baka lite nyttigare bröd men dessa bullar är ljusa, klassiska fast väldigt, väldigt goda!
Det blev även två dinkellimpor när jag ändå höll på så det blev lite nyttigare bröd också.
I eftermiddag kommer Linus och Jeanette över för lite bus på baksidan och då bjuder vi på nybakade mellis-smörgåsar.
50 gram jäst
50 gram smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk socker
ca 750 g vetemjöl eller vetemjöl special
(eller byt ut till dinkel-, råg-, gramhamsmjöl eller blanda)
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken & värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke, tillsätt degspadet, socker och salt & rör tills jästen löst upp sig.
Blanda ner mjölet & arbeta ihop till en smidig deg.
Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 min.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord & baka ut på önskat sätt:
32 st frukostbullar
32 st kransar
24 st gifflar
12-14 st tekakor
20 st rutor (långpanna)
2 st limpor
Låt bröden jäsa på plåten under bakduk i 30 min
Grädda bröden i 225 grader, 8-10 min för småbröd & 20-30 min för långpanna & limpor
Pssst! Tips… Pensla bullarna med ägg och strö sesamfrö på så blir det goda hamburgerbröd eller strö riven ost på så blir det goda ostfrallor.
De var riktigt goda. Kanske ska försöka ge mig på att baka någongång 🙂
Tack! Vi kan ju baka tillsammans så får barnen röja runt på egen hand en liten stund 😉
Perfekt, detta ska vi testa nästa gång det är dags för brödbak. Kram