Idag har jag kokat en massa liter med smarrig rabarbersaft. Det syns i köket kan jag säga, det kokade bla över för att mitt fokus var för några sekunder på något annat.. men det ska väl synas att man är duktig och använder sitt kök 🙂
Ska snart ta reda på disk och spis nu när även Oliver sover.
Jag har självklart druckit massvis med saft idag, jag älskar verkligen rabarbersaft!
Saft
1 kg bär tex Jordgubbar, hallon, blåbär, körsbär, rabarber, björnbär. (flera sorter kan blandas)
4 dl vatten (6 dl till vinbär)
Per liter avrunnen saft
6 dl socker
1 krm natriumbensoat
♥ Rensa bären & skölj dom om det behövs
♥ Häll bär & vatten i en kastrull & koka upp. Koka kraftigt tills de är mjuka, ca 10 min. Rör sönder bären & tryck dom mot kastrullens kant så att de avger sin saft.
♥ Sila bärmassan genom silduk på ställning i ca 30 min
♥ Mät upp den sura saften, koka upp den, rör ner sockret & koka upp igen
♥ Dra kastrullen från plattan& låt stå några minuter tills en hinna bildats på saften. Skumma av.
♥ Blanda i natriumbensoat i saften utrört med lite saft i en kopp.
♥ Häll saften i varma, väl rengjorda flaskor ända upp, så att luften utestängs. Tillslut flaskorna genast & förvara dom svalt.
Åh så gott. Jag älskar också rabarbersaft.
Men i vår trädgård har det bara kommit några ynka små rabarber i år, så det lär nog inte bli nån saft för oss.
Kram